Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затвориха цех на "Монтюпе" в Русе

"Монтюпе" в Русе
Снимка: БГНЕС

Заповедта за затваряне на инсталацията за каруселно леене на алуминий в завод "Монтюпе" в Русе беше издадена на 23 септември, но от фирмата отказаха да я получат и доброволно да я изпълнят. Това наложи принудително пломбиране на леярната. Повече от три часа е продължила процедурата по затварянето на цеха поради несъгласието на ръководството с административната мярка:

Ние установихме превишаване на норми на два от източниците. Единият е "Карусел-1", другият е "Регенерация-1". Установи се, че всички работещи карусели са с повишен дебит на отпадъчните газове и като последващ акт се издадоха съответните санкции месечни текущи и се наложи наказателното постановление.

Това каза директорът на Регионалната екоинспекция в Русе инж.Лилия Атанасова и допълни, че забраната ще важи, докато дружеството не отговори на изискванията на издаденото комплексно разрешително за работа.

По време на проверката на еколозите през миналата седмица е установено, че в Източна промишлена зона има и други замърсители, на които също са наложени административни мерки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени