Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух ще да бъдат разгледани в Парламента

Снимка: Greenpeace

Министерството на околната среда и водите очаква Народното събрание да гласува промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. 

Причина за това е наказателната процедура спрямо България, наред с още 17 държави от Европейския съюз, за превишени норми за наличие на фини прахови частици във въздуха, обясни министър Ивелина Василева във Варна:

Предстои да бъде разглеждана на първо четене в Парламента. Надявам се това да стане още следващата седмица, където сме заложили по-строги регламенти, свързани с ангажиментите на общините да разработват своите общински програми и съответно секционни механизми.  Кметовете ще могат да бъдат санкционирани затова, че не са изготвили общинските програми или не изпълняват мерки, които са заложени в тях.

Има възможности, които се дават с новия законопроект за общинските власти да определят за населеното си място някакви конкретни мерки, които пряко ще доведат до положителен ефект,
допълни още министърът на околната среда и водите.

Министър Василева посочи като пример спирането от общинските власти на трафика в центъра на Париж, довело до подобряване на качеството на въздуха във френската столица.

Обмисля се и отпускането на енергийни помощи да се обвърже с купуването на по-екологични горива за отопление.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна