Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Кастро: Ембаргото наложено от САЩ е основна пречка за икономическото развитие на Куба

раул кастро
Снимка: ЕПА/БГНЕС
На 70 -та редовна сесия на Общото събрание на ООН , след 15 годишно прекъсване,  в Ню Йорк е  настоящият кубински президент  Раул Кастро. Фидел Кастро беше последният кубински президент присъствал на годишна среща на ООН през 2000 г. В следващите години, Куба бе представена  в ООН от външния си министър Бруно Родригес

И още в първото си изказване  Раул Кастро подчерта, че ембаргото наложено от Америка  е “основна пречка” за икономическото развитие на  острова.
"Икономическата, търговска и финансова блокада срещу Куба продължава, както е било в продължение на половин век, причинявайки  вреди  и трудности на кубинския народ", каза  Раул Кастро.
Подобна политика се отрича от 188 страни-членки на Организацията на обединените нации. Общото събрание на ООН  одобри резолюция през 1982 г.  призоваваща САЩ да вдигнат ембаргото.
Американското  ембарго  е  наложено като  отмъщение за национализацията  на  американските  имоти в   Куба   от 1960  година   насам. За този период от време  щетите нанесени на икономиката  на  страната  са  повече от  121 милиарда долара .
По време на първото си посещение в ООН, Раул  Кастро   приветства възстановяването на отношенията с Вашингтон и  ги  определи  като "значителен напредък", но подчерта, че ембаргото остава нерешен проблем.       
Той заяви, че  това положение рефлектира и върху  други държави,  които са изправени пред невъзможността да инвестират в Куба по силата на законите на САЩ. Засегнати са и интересите на американските граждани и фирми.
Напоследък  администрацията на президента Барак Обама изразява  подкрепата си за вдигане на ембаргото, но решението  може  да вземе  само Конгреса.Там обаче   мнозинството е на републиканците, които съвсем не одобряват подобен ход.          
      На сесията  си  следващият  месец  Общото събрание   на ООН има готовност   да обсъди  нова проекторезолюция, осъждаща ембаргото.
      Сега  повече от 160 световни лидери пристигат в Ню Йорк за срещата на върха на ООН за развитие   и заседание  на Общото събрание на ООН ,чието откриване е  утре. В понеделник , само няколко  часа след  изказването  на Барак Обама, кубинския  президент    Раул Кастро  отново  ще има думата.       


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени