Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещите банкери обсъдиха реформите в банковия надзор

Снимка: БГНЕС

Реформата в банковия надзор е обсъдена от ръководството на БНБ и изпълнителните директори на водещите банки у нас. Пред "Хоризонт" представители на Асоциацията на търговските банки обясниха, че срещата е имала технически характер, а основните теми за разговор са били предстоящата оценка на качеството на активите на банките и създаването на Фонда за преструктуриране на банките. Още преди встъпването си в длъжност новият управител на БНБ Димитър Радев определи реформата в банковия надзор като ключов приоритет. Ръководството на централната банка е представило вече направените стъпки за изпълнение на управленската програма на Радев. 

Най-тежкият ресор в БНБ сега се управлява от Димитър Костов, но дълго време бе без титуляр на поста заради кризата в Корпоративна търговска банка. Именно управлението "Банков надзор" е отговорно за провеждането на оценката на качеството на активите в българските банки и последващите стрес - тестове на системата. Организацията и подготовката на този процес също е била сред ключовите теми в разговорите между ръководството на БНБ и ръководителите на банките у нас. Оценката на качеството на активите ще се проведе по методологията на Европейската централна банка. 

Водещите банкери у нас са обсъдили и промените в закона, свързани с възстановяването и преструктурирането на банковите институции. Те предвиждат създаването на фонд за преструктуриране, който би трябвало да бъде окончателно готов до месец - два. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна