Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфганг Шюсел: Кризата с бежанската вълна може да бъде решена истински само в Сирия и Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е права в становището си по отношение на бежанската вълна в Европа. Tези, които са пристигнали, на тях трябва да им се окаже подкрепа, но същевременно не трябва да се създава впечатление, че това може да продължава безгранично дълго. Това заяви във Варна Волфганг Шюсел - канцлер на Австрия от 2000 до 2007 г. Той допълни, че трябва да се подобри приемането и регистрацията на бежанците по външните граници на Европейския съюз, тъй като границите имат лимит на пропускливост.

Кризата може да бъде решена истински само в Сирия и Ирак. Трябва да се разговаря много ясно и с Турция, каза Волфганг Шюсел.

Той смята, че е много важно да има разговори в ООН между Русия, САЩ, Иран и Турция. Според него ще се наложи да се разговаря и с Башар Асад по всички проблеми, създадени от него.

Волфганг Шюсел получи по време на тържествена церемония от ректора на Икономическия университет в морската столица професор Пламен Илиев почетното звание доктор хонорис кауза за изключителен принос към укрепването на демократичните основи на европейското общество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна