Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранният съвет ще обсъди отпадането на "пазарния тест" при наемането на висококвалифицирани кадри от чужбина

Съветът за тристранно сътрудничество ще обсъди и отпадането на "пазарния тест" при наемането на висококвалифицирани специалисти от трети държави. Целта е да се ускори издаването на "Синя карта" за достъп до българския трудов пазар за браншовете с дефицит на специалисти, какъвто е IT секторът.

За последните пет години 140 специалисти от трети държави са получили разрешение за упражняване на висококвалифицирана заетост у нас. Само от началото на годината те са около 70. Повече от половината разрешения са дадени за IT специалисти, компютърни инженери и програмисти от Украйна, Русия, САЩ, Индия, Македония и Турция. В същото време проучвания сочат, че за следващите 12 месеца в България ще се разкрият над 5000 работни места в IT сектора, а планираните обучения по информатика са само за 2600 души. За да не се допусне безконтролно наемане на липсващите кадри, се предлага дефицитните професии да се описват ежегодно в списък, който да се утвърждава от министъра на труда и социалната политика по предложение на представителния бизнес у нас.

За разлика от работодателите, синдикатите имат резерви към предлаганите промени. В становище от КТ "Подкрепа" се посочва, че у нас все още не съществуват условия за прилагането на подобни мерки:  безработицата е висока, бедността – масово явление, а заплатите ниски. Затова, според синдиката, държавата трябва да се насочи към мерки, които да задържат у нас родните висококвалифицирани специалисти, а трайното решение на проблема с дефицита да се търси през промени в образователната система.

Като дъмпинг от профсъюза се тълкува и минимумът на заплащане на кадрите отвън – три средни работни заплати за страната, като се посочва, че заплатите в IT сектора сега са много по-високи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна