Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Трябват много по-сериозни действия срещу ИДИЛ. Трябва да започнем истинска битка

Русия не е в състояние сама да води успешна въздушна офанзива в Сирия

Снимка: БГНЕС
Сирийски източници дават противоречиви информации за целите, по които Русия е нанесла първите си въздушни удари в Сирия. Според източник от сирийските сили за сигурност атаките са били "срещу позиции на терористите" в три провинции на Сирия. Агенция Франс прес обаче посочва, че въпросните райони са под контрола на сирийския клон на "Ал Кайда" – "Фронта Ан Нусра", а не на джихадистите от "Ислямска държава". Ройтерс също отбелязва, че никой от източниците не е посочил "Ислямска държава" сред групировките, които контролират ударените от Русия райони в Хомс. Според българския външен министър Даниел Митов Русия не е в състояние сама да води успешна въздушна офанзива в Сирия:

Днешните удари на Русия срещу позиции на "Ислямска държава" може да са важни, но те не са нищо по-различно от това, което коалицията срещу ИДИЛ прави вече в продължение на повече от година. Русия нито има капацитета, нито възможностите сепаративно да реши този проблем. Той трябва да стане в координация с всички останали и предварителни условия, като оставането на Башар Асад на власт, не могат да бъдат поставяни.

Министър Митов наблегна на необходимостта от единни международни действия:

Всички трябва да работим съвместно и заедно. Това е посланието от всички разговори, които провеждаме. Светът трябва да се обедини срещу феномени като екстремизма и международния тероризъм. Това е ясно. Въпросът е как се прави. Докато Съветът за сигурност е парализиран от някои държави, които употребяват правото си на вето, за да следват геополитическия интерес, който само и единствено забавя решаването на проблемите, това ще стане трудно. Затова и международната коалиция срещу ИДИЛ вече повече от година се опитва чрез въздушни удари да ограничи поне влиянието и разрастването на ИДИЛ. Ясно е обаче, че трябва да се предприемат много по-сериозни действия и тук е въпрос на координация и добра воля да осъзнаем какви са приоритетите и да започнем истинска битка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна