Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършва се година от взрива в оръжейния завод в с. Горни Лом

Снимка: Светослав Цветанов

Днес се навършва една година от експлозията в оръжейния завод край видинското село Горни Лом. При инцидента загинаха всички работници от втората смяна, директорът на завода и синът на собственика на предприятието.

Една година след взрива, в който загубиха живота си 15 души, все още няма отговор на най-важния въпрос - каква е причината за промишлената авария. 

Очакваме резултатите от поръчаната разширена взривно-техническа експертиза, каза говорителят на Окръжната прокуратура във Видин Владислав Влашев.

Неправилна утилизация или експлоатация в машината за мелене на взривни вещества са работните версии, като се смята, че разрушенията и жертвите са в резултат на изключително голямото количество взривни вещества, струпани в изгорелия цех.

Притискаха ни за големи количества, признаха преди година работници от първата смяна.

На смяна се обработваха около 960 мини. Нормата ни беше 100 мини на човек. Искаха по-интензивно да се работи.

Година по-късно хората все още се страхуват, казва Цветан Еленков, изпълняващ длъжността кмет на село Горни Лом и също бивш работник в оръжейната:

Доколкото разбрах, бивши работници не искат да се връщат повече горе, защото е опасно, но при тази безработица - не знам.

Близки и приятели на загиналите ще почетат заедно паметта им днес - на 1 октомври. Панихидата пред портала на завода ще започне в 10.00 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна