Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Димитров: В музиката на програма „Христо Ботев” няма нито един лош такт

БНР Новини
Стефан Димитров, директор на програма „Христо Ботев"
Снимка: Булфото

Днес по повод Международния ден на музиката композиторът Стефан Димитров – директор на програма „Христо Ботев” на БНР – гостува в ефира на „Нашият ден”. Разговорът с него беше за музиката, която облагородява и възпитава.

Музиката според мен е най-висшето изкуство, защото е и най-абстрактно. Ако една мелодия не бъде записана, тя просто сякаш изтича в космоса. Ако изпея нещо сега и то не бъде записано, то изчезва, както мигновените ни срещи в ефира с нашите слушатели, в които обменяме послания.

Посланието на програма „Христо Ботев“ към нейните слушатели е огромно, посланието е да облагородява, да възпитава, защото ние това се опитваме да правим. Аз съм сигурен, че няма нито един лош такт, ако мога да го кажа така, музикално, в цялата ни музикална програма... Музиката наистина облагородява хората. И посланието ни всъщност е чрез културата да станем по-толерантни, по-мислещи хора. Всички тези образци, които са създадени през годините, да станат достояние не само на нас, но и на младите хора, на децата, които трябва да имат избор... Така че мисля, че изпълняваме нашата функция.

Ние сме един оазис на културата, защото може би сме единствената програма, в която имат възможност да дойдат писатели, да дойдат музиканти, които да говорят за своите проблеми, да говорят за своите търсения. Така че това е едно местенце, което все още е останало.

Какво е посланието на Стефан Димитров – директор на програмата за култура на БНР - към слушателите и по повод Международния ден на музиката, както и какви са творческите му търсения в момента - чуйте в прикачения файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна