Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танев ще иска по-висок процент от бюджета за образование

Министър Танев на откриването на учебната година в СУ
Снимка: БГНЕС

Студентите в Софийския университет "Свети Климент Охридски" са добре подготвени на фона на мизерно финансиране. С тези думи откри 128-ата академична учебна година във висшето училище ректорът Иван Илчев. След като участва в откриването, министърът на образованието и науката Тодор Танев заяви, че ще поиска по-висок процент от бюджета за образование и в частност за висшето образование през 2016 г. Той не се ангажира какъв процент от БВП ще поиска, но добави, че това ще стане ясно до седмица.

В празничното си слово ректорът Иван Илчев постави акцент върху двата най-важни сектора на дейност на висшето училище - образователния и научноизследователския. Също така заяви, че независимо от ниския в сравнение с други чуждестранни университети бюджет, Софийският университет се гордее с висока ефективност на преподаване и научноизследователско развитие.

Професор Илчев съобщи, че само за година след удължено работно време на университетската библиотека в късните часове вече има повече от 12 хиляди читатели. Той връчи студентските книжки на първокурсниците, лауреати от национални и международни олимпиади.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна