Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски самолети са поразили цели на "Ислямска държава" в Алепо, Идлиб и Хама

Седем държави настояха Москва да спре въздушните удари в Сирия

| обновено на 02.10.15 в 13:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви, че е извършила нови въздушни удари в Сирия и е поразила 12 цели на "Ислямска държава". Военни самолети "Сухой-34", "Сухой-34М", "Сухой-35" са атакували команден пост и комуникационен център в провинция Алепо, както и бунтовнически тренировъчен лагер в провинция Идлиб, обяви руското министерство на отбраната. Команден пост в провинция Хама също е бил напълно унищожен.

Въздушните атаки поне частично са фокусирани върху райони, поразени и по-рано тази седмица от руските самолети, където обаче "Ислямска държава" има слабо или никакви присъствие, коментира Ройтерс. Бойците в Идлиб и Хама са предимно от бунтовнически групировки, които се борят за отстраняването на сирийския президент Башар Асад. Те имат присъствие и в провинция Алепо, където се намират също бойци на "Ислямска държава".

Руските въздушни удари срещу "Ислямска държава" ще продължат три-четири месеца и ще стават все по-интензивни. Това заяви днес председателят на комисията по външни работи към Държавната дума Алексей Пушков.

Ударите на международната коалиция, начело със Съединените щати, не са достатъчно ефикасни и трябва да се премине към нов етап в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия, заяви Алексей Пушков в интервю за френското радио "Европа 1".

Винаги има риск да се забавим и да няма резултат, но в Москва се говори за три-четиримесечна операция. Смятам, че е от значение тъкмо интензивността. Американската коалиция се правеше, че обстрелва "Ислямска държава" цяла година - без резултат. Ако нещата се вършат по-ефикасно, според мен това ще си проличи, обясни Пушков.

Междувременно Сирийската свободна армия отново обвини Москва, че обстрелва нейни позиции и бомбардира цивилното население. Най-малко седем цивилни, включително две деца, са загинали при руски въздушни удари, извършени вчера в сирийската провинция Идлиб, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. В град Талбиси, северно от Хомс, руските въздушни удари са съборили жилищни сгради и са отнели живота на най-малко четири души, посочват местните жители. 

Беше ужасяващо. Разрушенията бяха неописуеми в сравнение с това, което сме виждали за последните четири години. Това беше първият път, когато станахме свидетели на подобни въздушни атаки. Цели жилищни квартали бяха напълно унищожени, разказва Фераз, който е станал свидетел на бомбардировките.

Майор Джамил Салех от Свободната сирийска армия обясни в интервю за Би Би Си, че Русия съзнателно бомбардира нейни позиции.

Твърденията на Русия, че са поразили групировки, свързани с "Ислямска държава", са неверни. Руснаците не са тук, за да се борят с тероризма, а за да подкрепят тероризма под формата на режима на президента Башар Асад, подчерта Салех.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров, заяви, че Русия не смята Свободната сирийска армия за терористична групировка и вярва, че тя трябва да бъде част от политическото решение на ситуацията в Сирия.

САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Турция, Катар и Саудитска Арабия призоваха Русия да прекрати военно-въздушната операция в Сирия. Това се казва в съвместна декларация на седемте държави, разпространена от турското Министерство на външните работи. В документа се казва, че действията на Русия ще доведат до по-нататъшна ескалация и ще засилят екстремизма и радикализацията в региона.

Междувременно германският канцлер
Ангела Меркел обаче заяви, че краят на кризата в Сирия може да дойде само с помощта на Русия.

От своя страна, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поиска мишена на атаките на руските военни в Сирия да бъдат само терористични групи, посочени в съответни резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Той е обсъдил с руския министър на външните работи Сергей Лавров ситуацията в Сирия и Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна