Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегираните бюджети и битите учители

Знаете вече, че 27-годишна майка от Сливен насини окото на учителката на своя шестгодишен син, защото чула че детето й било удряно от нея. Учителката, която е с 33-годишен стаж в училището заявява категорично, че не е посягала на момченцето. Чувствала се объркана от случилото се, но нямало намерение да се крие. След побоя, още на другия ден, дошла на работа.
Според статистиката, разпространена наскоро от Синдиката на българските учители, близо половината от учителите в българските училища са жертва на психически или физически тормоз от своите ученици, от родителите им или от своите висшестоящи. Статистиката е още по-зловеща за преподавателите в детските градини - там от тормоз се оплакват 65 % от педагозите. Според учителите големият проблем е отношението към тези инциденти.

В самите училища за тях няма реакция, за да не повлияе това на делегираните им бюджети. Философията на единните разходни стандарти по делегираните бюджети е създала много голямо напрежение в училищата и детските градини, защото по този начин е направила учителите зависими от учениците. Схемата е съвсем проста - колкото повече ученици, толкова повече пари за училището. Дали достатъчно за преподавателите, обаче? Това е друга не по-малко болезнена тема.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна