Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Даниел Митов се срещна с българската общност в Чикаго

Снимка: БГНЕС

Докъде са стигнали борбата с корупцията и подобряването на условията за живот и бизнес в България беше един от първите въпроси към министъра на външните работи Даниел Митов при посещението му в Чикаго и при срещата с българската общност във Ветровития град.

Аз се надявам, когато мине антикорупционният закон, в какъв вид ще мине, кога, надявам се, че ще мине на второ четене и че ще се изчистят всички проблемни моменти, които бяха идентифицирани. В сътрудничество с всички парламентарни групи ще могат да се преодолеят различията, които съществуват. Ще бъде и по-добре от Румъния. 

Работата на ООН, бежанската криза, състоянието на Военновъздушните сили на България и колко е важно ремонтът на самолетите ни да бъде направен не от Русия, а от Полша, както и последните реформи в България бяха основните теми в изказването на министър Митов.

Присъстващите на срещата наши сънародници се интересуваха от промените в образователната система, засягаща и българските училища в чужбина, от някои промени в получаването на българско гражданство, от това, каква е вероятността да бъде сключена спогодба между България и САЩ за признаване на трудовият стаж от двете страни при пенсиониране. Подобни спогодби съществуват между страните от ЕС и България, но почти няма надежда, според министър Митов това да се случи между България и САЩ. От българска страна е внесено такова предложение още преди 10 години, но до момента няма изгледи за промяна.

Много се радваме, че имаме такова високо посещение в Чикаго. Но ние говорихме много за световната политика, за България в ЕС, за съвременните проблеми в световната политика, но говорихме много малко за взаимоотношенията между България и Америка, има ли някакви програми за подобряване на взаимоотношенията във всички сфери на обществения живот, каза Петранка Стаматова

Мария Илиева сподели:

Мисля, че повечето от въпросите, които бяха зададени, не бяха от такава важност за нас, емигрантите в Америка. Това мога да кажа. 

Към мненията на Петранка Стаматова и Мария Илиева Венцислав Маринов, който живее 22 години в САЩ, добави, че изказването на министър Даниел Митов е било за него нещо като предизборна агитация:

Обидно е външен министър да служи на чужда сила. Това бих добавил.

По време на срещата на министър Даниел Митов с българската общност в Чикаго бе представен и новият консул Мая Иванова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна