Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе отбелязва Международната нощ на прилепите

Снимка: greenbalkans.org

За 19-и пореден път в Русе се отбелязва Международната нощ на прилепите. Организатори на събитието са Регионалният исторически музей, пещерен клуб "Приста", Арена Медия и Българското дружество за защита на птиците. Началото беше поставено в 16 часа, а инициативата ще продължи до полунощ.

Инициативата за отбелязване на Международната нощ на прилепите в България е на Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей. В Русе специалистите от Историческия музей ще разкажат на гостите си в лапидариума за тайнствения живот на прилепите и любопитни факти, свързани с живота им през тъмната част на денонощието. Какво можем да направим за опазването на прилепите обяснява специалистът в Екомузея с аквариум в Русе Венцислав Петков:

Това, което можем да направим, е да не ги безпокоим в пещерите, да направим пещерите достъпни. Повечето облагородени пещери в България поне доскоро бяха недостъпни за прилепите, затваряйки ги с едни врати или в градовете в момента върви една огромна кампания за саниране на блоковете. Блоковете са едни от традиционните домове на прилепите и всички пукнатини са пълни с прилепи, макар и хората да не го осъзнават.

Ако сега или през зимата се направи тази изолация и прилепите се запечатат вътре, те просто ще измрат. Преди да започне изолацията има няколко организации в България, които се занимават точно с прилепи и те ще направят необходимото, за да се спасят малките бозайници, за да ги изведат предварително оттам, за да може да се подготви блока или мястото за изолация.

За децата тази вечер отвори врати специална работилница, в която те си направиха маски на прилепи от цветна хартия и се въплътиха в летящите бозайници.

В моя квартал постоянно прелитат през нощта. Не са никак страшни, обясняваха децата.

След залез слънце предстои демонстрация на работа с детектор за утразвук.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна