Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гаук определи интеграцията на бежанците за по-голямо предизвикателство от обединението на Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Интеграцията на бежанците в Германия е много по-голямо предизвикателство от обединението на Източна и Западна Германия, е убеден федералният президент Йоахим Гаук. Според него това ще се превърне в задача на следващите няколко поколения германски граждани и институциите в страната.

И обединението отне години, но за разлика от днес сме свидетели на нещо, което расте заедно, защото винаги си е принадлежало, заяви Гаук по повод на огромното предизвикателство, пред което е изправена Германия – интеграцията на стотиците хиляди бежанци и мигранти, които искат да останат в страната.

С интеграцията на чужденците обаче трябва да се преодолява много по-голямо разстояние между манталитет, култури и разбирания за света и порядките в него. Той призова за търпение – както съгражданите си, така и кандидатите за постоянен статут на пребиваване в родината му. В едно отворено общество няма значение дали то е етнически чисто и хомогенно или разнородно, важното е да има общи ценности, към които всички се придържаме. Той обаче предупреди, че няма да има толерантност срещу проявявана нетолерантност и неуважение към законите и ценностите.

Междувременно федералният президент изкритикува в изказването си източноевропейските държави, които се обявяват против квоти или отказ да приемат бежанци на своя земя. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна