Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криминализирането на гонките е едно от предложенията за противодействие на войната по пътищата

| обновено на 05.10.15 в 12:26
Снимка: БТА

Криминализирането на гонките е едно от предложенията за противодействие на войната по пътищата. Днес изтича срокът, който премиерът Бойко Борисов постави на правосъдното и вътрешното министерство да предложат ефективни промени в Наказателния кодекс. Друга промяна е конфискация на моторното превозно средство, когато се управлява от неправоспособен или пиян водач, обясни в присъствието на Борисов министърът на правосъдието Христо Иванов:

Обсъждаме също така как да осигурим наистина една незабавност в тези случаи. Знаете, че в НПК и сега има незабавно производство. Трябва да видим, ако не се прилага и не работи достатъчно добре, къде в практиката става проблем.

Бойко Борисов настоява всичко това да се случва веднага, в рамките на 24 часа, съдебно решение – възможност, по която обаче експертният дебат продължава, според казаното от правосъдния министър.

Това го има в много държави, просто това е ритуал. Много е важно всичко да мине през съдията, да няма никакви съмнения, че има полицейски произвол или аз съм вече доста мнителен човек, може полицаят да мрази някой и да отиде да му вземе колата. Така че всичко трябва да минава през дежурен съдия. Просто трябва в рамките на извършеното престъпление веднага да се понесе отговорност, каза Борисов.

С правосъдния министър министър-председателят преряза лентата на новата сграда на Софийския районен съд на столичния булевард "Борис III".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна