Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ прие план за преструктуриране на банковия надзор

Снимка: БГНЕС

БНБ прие план за преструктуриране на банковия надзор. Оттам съобщават, че планът е разработен в съответствие с препоръките на Световната банка и Международния валутен фонд след кризата с Корпоративна търговска банка. 
Вътрешната организация на управление "Банков надзор" не осигурява необходимата съгласуваност и контрол, пише в доклада, приет от Управителния съвет на БНБ. В одобрения план са набелязани редица мерки, с които трябва да се преодолее този проблем. За тази цел ще бъдат създадени няколко звена, които трябва да подобрят работата на банковия надзор. Едното от тях е дирекция "Дистанционен надзор". Тя ще се отдели от настоящата дирекция, която се е занимавала с надзорни инспекции. Анализът на риска ще бъде правен от друга нова дирекция, наречена "Специален надзор". БНБ планира и да увеличи екипите, които работят на място в банките и да зачести проверките. 
Тъй като кризата с КТБ е показала, че трябва съществено да се подобрят координацията и обменът на информация с други институции, от БНБ предвиждат да бъдат подписани редица меморандуми за сътрудничество. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна