Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Андреев спечели европейската титла в Клайпеда

Снимка: БГНЕС

Божидар Андреев спечели титлата в категория до 77 кг на Европейско първенство по вдигане на тежести за младежи и девойки до 20- и до 23-годишна възраст в Клейпеда (Литва).

Андреев, който е олимпийски шампион за младежи от Нанджин 2014, събра двубой от 317 кг, след като изхвърли 141 кг и изтласка 176 кг. Това му донесе златото при 20-годишните. Андреев беше четвърти в изхвърлянето, но с първото си място в изтласкването си гарантира титлата в крайното класиране. 

Другият български представител в тази категория Николай Георгиев участва в група "Б" и остана извън първите осем.

В същата възрастова група Ваня Лукова се нареди девета в категория 63 кг с двубой от 160 кг (70 кг в изхвърлянето и 90 кг в изтласкването).

Мелкон Папазян се класира 10-и в категория до 69 кг при 20-годишните с двубой 267 кг. Папазян изхвърли 121 кг в третия си опит и след това изтласка 146 кг.

Златото на Андреев е четвърти медал за България на европейското първенство в Клайпеда. Предишните отличия са сребро на Стилян Грозев и бронз на Атанаска Илиева и Даниела Пандова.

Днес България има един представител на еврошампионата в Литва - Александър Иванов в категория до 85 кг при 20-годишните.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени