Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Линка Тонева: Комбинирането на референдум с местни избори е риск

Снимка: личен архив

Референдумът остава в сянката на по-съществени за политическите елити теми. Това коментира в "Преди всички" Линка Тонева – експерт от "Прозрачност без граници". Комбинирането на референдум с местни избори е риск. Важно е да чуваме аргументите "за" и "против". За съжаление прагът е поставен от предходни избори и ние трябва да гоним близо 50 процента участие, което е високо участие. Това е важен избор, който трябва да направим. Иначе трябва да кажем – пряката демокрация не е за нас, тя е за швейцарците.

Неправителствените организации правят информационната кампания. Темата е сложна и противоречива. Има аргументи, които са против. Съмнението на гражданите трябва да бъде разсеяно.

ЦИК има ангажимент да разяснява как протича самото гласуване. Информационната кампания съдържателно, за същността на въпроса, е задача на МС. Все още има време да видим как ще се развие една смислена кампания.

Въпрос на време е да превърнем този начин на гласуване в обичайна практика, смята Линка Тонева.

Част от опасенията са свързани с риска на онлайн престъпленията. За да бъде сигурна системата за онлайн гласуване, е важно да имаме и постоянство на правната уредба.

Интервюто на Силвия Великова с Линка Тонева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна