Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие промени в Кодекса на застраховането на първо четене

Застраховката "Гражданска отговорност" става валидна и извън България

Снимка: Ивайло Михайлов

Застраховката "Гражданска отговорност" ще бъде валидна и за държавите от Евросъюза и Европейското икономическо пространство, както и за всички държави, които членуват в системата "Зелена карта".  Промяната в Кодекса на застраховането е приета от Народното събрание на първо четене.

Депутатите подобриха нормативната уредба с цел по-добра защита на интересите на ползвателите на застрахователни услуги. Предлага се застраховател да може да възлага отстраняване на вреди на МПС само на външен изпълнител, който има застраховка "Гражданска отговорност", с която да покрие отговорността му на вреди, настъпили вследствие на негово действие или бездействие. Предвижда се минималната застрахователна сума по тази застраховка да бъде 1 000 000 лева. От ПФ настояха за диференциация при застраховането. Димитър Байрактаров заяви:

И към този момент продължава да съществува една несправедливост по отношение на изрядните водачи, които всъщност плащат за нарушенията, извършвани от неизрядните водачи. Крайно време е да се направи анализ автомобилите ли ще застраховаме или ще застраховаме водачите, които всъщност са тези, които носят риска.

Мартин Димитров от РБ критикува отпадането на възможността застраховката "Гражданска отговорност" да не може да се сключва дистанционно.

Също неприемливо и ненужно е да удостоверявам застраховката със стикер, защото дали един автомобил е сключил или не гражданска отговорност, това е проверимо с неговия номер на автомобила. Няма никаква разумна логика ние да се откажем от договорите от разстояние.

Петър Славов от РБ приветства системата "Bonus malos" за насърчаване на добросъвестните шофьори, които да ползват премията за доброто си поведение на пътя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна