Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните министри на НАТО се събират на среща в Брюксел

Снимка: БГНЕС
Руските удари в Сирия се очаква да бъдат сред темите, които министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъждат на среща в Брюксел. За останалите точки от дневния ред съобщи в аванс генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг:

Първо, срещата ще одобри военната концепция за подобряване на силите за бързо реагиране на НАТО. Техният брой ще бъде удвоен на 40 хиляди войници в трите вида части - сухопътни, морски и въздушни. Второ, очаквам министрите да подкрепят създаването на още два малки командни центъра, разположени в Унгария и Словакия. На трето място ще обсъдим последствията от военната активност на Русия, в включително в ядрената сфера. Трябва да се адаптираме и към новите заплахи, идващи от юг. 

Йенс Столтенберг призова Русия да прекрати подкрепата си за режима на сирийския президент Башар Асад. Преди началото на днешното заседание на министрите на отбраната от пакта, той поиска от Москва да играе конструктивна роля и да не подкрепя режима в Сирия, защото това не допринася за намиране на политическо решение:

Столтенберг изрази солидарност с Турция и подчерта:

НАТО е в състояние и е готова да защитава всичките си съюзници, включително Турция, срещу всякакви заплахи. Моите притеснения са, че руснаците не атакуват основно цели на "Ислямска държава", а се насочват към други опозиционни групи, и че те подкрепят режима. Призовавам Русия да играе конструктивна роля и да сътрудничи в борбата срещу "Ислямска Държава" и да не продължава да подкрепя режима на Асад.

Видяхме силно нарастване на руското военно присъствие в Сирия, въздушни и ракетни удари, нарушаване на турското въздушно пространство - всичко това буди тревога. Сраженията трябва да спрат, необходим е преход, посочи генералният секретар на НАТО.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна