Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото гръцко правителство получи вот на доверие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новото правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас получи вот на доверие от парламента. Кабинетът беше подкрепен от всички 155 депутати от коалицията СИРИЗА и дясноцентристката партия "Независими гърци".

В реч пред народните представители Ципрас обеща да изведе Гърция от кризата до 2019 г. Той поиска първата оценка на новото кредитно споразумение да приключи до края на ноември, за да може да започне преговори за облекчаване на дълга на страната преди края на 2015.

Премиерът обеща още да намери начин да облекчи положението на най-бедните гърци и да открие алтернативни мерки за някои от непопулярните политики, за които настояват кредиторите. Той изрази увереност, че в началото на 2017 г. Гърция ще се върне на капиталовите пазари, което е ключово условие за финансирането на страната без спасителни заеми.

Очаква се парламентарната група на премиера да бъде подложена на тест през следващите седмици по време на гласуванията за различни реформи, увеличаването на данъците и намаляването на пенсиите, които Атина трябва да направи, за да получи транш от 3 милиарда евро и да отблокира 25 млрд. евро за рекапитализация на банките, посочва Ройтерс.

До 15 октомври първата серия от 48 промени трябва да се превърнe в закони.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна