Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри: ЕС трябва да засили отпращането на икономически имигранти

Томас де Мезиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) трябва да засили политиката си за връщане на икономически мигранти, критикувана за неефикасността си. Това заявиха няколко вътрешни министри от страни - членки при пристигането си на заседание в Люксембург. 

Можем да приемем и да подпомагаме хората, които се нуждаят от закрила (бежанците) само ако онези, които нямат такава нужда, престанат да пристигат или бъдат своевременно отпращани. Отпращането винаги е тежко, така е, но онези, които не се нуждаят от закрила, трябва да напуснат Европа, изтъкна германският вътрешен министър Томас де Мезиер

Трябва да се прекъсне връзката между предприемането на това опасно пътуване до Европа и възможността за оставане в Европа. Това е причината, поради която Великобритания винаги е настоявала мигрантите да бъдат връщани в родината им и причината, поради която трябва да се вземат мерки срещу онези, които злоупотребяват със системата ни за предоставяне на убежище, заяви британският министър Тереза Мей.

Люксембургският министър на вътрешните работи Жан Аселборн отбеляза, че в близките седмици и месеци трябва да се направи всичко възможно за изпълнение на разпорежданията за репатриране, тъй като сега се изпълняват едва 40 процента от заповедите за напускане, издадени срещу незаконните имигранти в Европа. Аселборн напомни, че на среща на върха в Малта през ноември страните от ЕС ще се опитат да подобрят сътрудничеството по този въпрос с африканските страни, откъдето идват голяма част от икономическите мигранти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна