Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 хиляди нарушения е открила Инспекцията по труда от началото на годината

Румяна Михайлова
Снимка: БГНЕС

Главната инспекция по труда е установила 170 хиляди нарушения при проверките на различни предприятия, като половината от  тях са свързани с безопасните условия на труд. Данните са за първите девет месеца на годината.  

Директорът на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова уточни:
Почти равен брой нарушения са установените при трудовите правоотношения. Те са свързани с безопасността и здравето при условия на труд.
От началото на годината до края на  септември са направени 40 хиляди проверки в 32 хиляди предприятия. Заетите в тях са един милион  240 хиляди души. 1 800 са установените случаи на хора, които работят без договори, а изплатените забавени възнаграждения през първите девет месеца на годината са близо 21 милиона лева. Как изглеждат данните в сравнение със същия период на 2014-та:
Резултатите са съпоставими. Не мога да кажа, че се очертава някаква ярка тенденция.
Михайлова отчете още и ефекта от еднодневните трудови договори. От въвеждането им в края на юли досега те са почти 75 хиляди:
Ето това е една положителна тенденция от въвеждането й в действие. Надявам се догодина, разбира се, тези договори да са повече, което в някаква степен решава в необходимата посока работата с трудов договор в селското стопанство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна