Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Тежuата верижна катастрофа в тунела "Витиня" е водеща тема за всички печатни издания. 24 часа цитира участник в автомелето, според когото освен заради дъжда настилката е била по-хлъзгава и от разлив на гориво. Това, по думите му, е попречило на много от колите да спрат навреме.

"Електронното здравеопазване ще стопи разходите поне с 30 процента" - казва в интервю за Труд началникът на ВМА генерал-майор Николай Петров. По думите му, реформата в здравеопазването среща сериозен отпор от хора, които имат интерес от тези 30 процента.

"Аптеки цакат касата с евтини лекарства" - така е озаглавено разследване на Монитор. Според него малки аптеки в крайните квартали на София търгуват лекарствата на свободна продажба по-евтино, отколкото отпусканите по линия на Здравната каса, което е в нарушение със Закона за лекарствените средства.

Масово компаниите за бързи кредити не съобщават за наличие на допълнителни такси при сключване на договорите, информира Стандарт. Така впоследствие се оказва, че клиентите трябва да платят повече от очакваното. Констатираните нарушения бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за защита на потребителите към Министерството на икономиката, който възстанови работа след 9-годишно прекъсване.

Поне още 10 дни столичната "Топлофикация" няма да пуска парното, пише Телеграф. Причината е, че не се очаква среднодневната температура в три последователни дни да падне под 12 градуса, каквото е изискването за пускане на парно. С индивидуална заявка може да се поиска по-ранно пускане на топлото, припомня изданието.

Финансовото министерство се отказа от пълния контрол на горивата за земеделците - статия във вестник Сега. С готвени промени в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти, фермерите ще бъдат освободени от задължението да сложат нивомери на съоръженията си за гориво, от които зареждат земеделската си техника.

Крави, кози и овце, които са с липсващи ушни марки или са на паша без пастир, ще се умъртвяват от ветеринарите. Това предвижда проект за промени във ветеринарния закон, цитиран от Труд. Мотивът е превенция срещу пренасянето на смъртоносни болести по добитъка от Гърция и Турция и опасността от възникване на черен пазар у нас с болни животни, пояснява пред изданието шефът на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна