Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Трибуна Метроном“: Емил Табаков

БНР Новини
Снимка: Василка Балевска

„Ние сме длъжници на българската музика“ – каза главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Емил Табаков в разговор с Янина Богданова. Едно интервю, в което представи акцентите в програмата на оркестъра преди официалното откриване на сезона на 9 октомври, но заяви и своята позиция на музикант и общественик по повод проблемите, които съпътстват работата на музикантите в големите оркестри, необходимостта от репертоарна политика, която подпомага израстването на един оркестър и необходимостта радиосъставите да акцентират върху българската музика. В петъчната вечер на 9 октомври ще може на живо да чуете изпълнението на Концерта за пиано и оркестър от Димитър Ненов в изпълнение на пианиста Иво Върбанов. Люба Енчева и Антон Диков са свирили тази забележителна творба в едни далечни години... а след това?
...Не само Димитър Ненов, много български композитори забравяме, понеже са починали по-отдавна – казва още в интервюто Емил Табаков – и ние сме тези, които трябва да ги възкресим.

Чуйте интервюто в проблемната ни рубрика „Трибуна Метроном“ както и два забележителни записа от нашата фонотека: фрагмент от концерта на Димитър Ненов с Антон Диков от 1971 година и част от Симфония на Дмитрий Шостакович – от звукозаписната палитра на оркестъра.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени