Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският премиер обяви тридневен национален траур

| обновено на 10.10.15 в 19:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Ахмед Давутоглу обяви тридневен траур в страната във връзка с взривовете в Анкара: 

Бих искал да се помоля за божията благословия за тези, които загубиха живота си и изразявам своите съболезнования на семействата им. Консултирахме се с президента и взехме решение - заради всички граждани, които загинаха, всички полицаи и военни, обявяваме тридневен национален траур.

Властите имат сериозни данни, че експлозиите са дело на атентатори самоубийци, съобщи Давутоглу и обеща виновните за трагедията да бъдат наказани. Той   призова хората да бъда сплотени и да покажат солидарност пред лицето на тероризма, независимо от  своята религия и политически пристрастия.  Турският премиер посочи и кои са заподозрени за експллозиите:

Потенциал на извършването на подобен терористичен акт имат Ислямска държава, Кюрдската работническа партия и „ Революционната народно-освободителна партия. Разследването продължава.

Междувременно Висшият съвет за радио и телевизия на Турция наложи временна забрана за публикуване от медиите на материали, свързани с терористичния акт в Анкара, съобщи ТАСС.  Забраната се отнася до публикуване на изображения и материали, на които се виждат самият момент на взривовете, кървави сцени или провокативни кадри, които биха могли да предизвикат паника сред населението, се посочва в изявление на съвета, разпространено от турските медии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна