Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критики и протести срещу Александър Лукашенко в навечерието на президентските избори в Беларус

Опозиционерите настояха за оставката му

| обновено на 11.10.15 в 08:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата носителка на Нобелова награда за литература - Светлана Алексиевич, се обяви против сближаване с президента на Беларус Александър Лукашенко, който, по думите й, не заслужава доверие, в момент, когато ЕС се готви да вдигне санкциите срещу него, предаде Франс прес.

На всеки 4 години нови европейски ръководители идват на власт и смятат, че могат да уредят проблема с Лукашенко, без да знаят, че това е човек, незаслужаващ доверие, заяви беларуската писателка на пресконференция в Берлин.

Тя изрази мнението си ден преди изборите за президент в Беларус, които, според  Алексиевич, са предрешени, посочва Франс прес.

Президентът Лукашенко, който ще се бори за пети мандат заедно с трима други кандидати, вчера поздрави писателката за престижното отличие като й пожела здраве, щастие и нови творчески постижения за благото на родната Беларус.

В същото време в Минск неколкостотин души протестираха срещу Александър Лукашенко, в навечерието на президентските избори, предаде ДПА. В центъра на беларуската столица имаше засилено присъствие на цивилни от службите за сигурност, но те не попречиха на участниците в протеста, който нямаше одобрение от властите.

Опозиционерите настояха за оставка на Лукашенко, като заплашиха с продължителни демонстрации по подобие на тези от миналата година в Украйна, довели до свалянето на президента Виктор Янукович.

Според опозицията, резултатът от изборите няма да отговаря на истинските настроения, но дори и най-яростните му критици не се съмняват, че той ще получи повече гласове от своите съперници, коментират в руската редакция на Би Би Си.

Въпросът е дали Лукашенко ще спечели пети мандат с около 80 на сто, както очаква самият той, или с по-нисък процент.

Според анализаторите, избирателите са готови да простят на Лукашенко  увеличаването на цените, намаляването на заплатите и появилата се безработица, защото се страхуват от криза подобна на тази в съседна Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна