Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия се опитва да успокои Саудитска Арабия за въздушните удари в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин започна дипломатическа офанзива в опит да увери Саудитска Арабия, че намесата му в Сирия е насочена към разгромяване на тероризма. По време на среща в Сочи, в рамките на състезанието Гран при от Формула 1, руският лидер и външният министър Сергей Лавров се опитаха да намерят допирни точки с враговете на сирийския президент Башар Асад.

На първо място тази операция цели да предотврати създаването на терористичен халифат в Сирия. В тази връзка президентът Путин ясно потвърди, че нашите военни в Сирия се борят изключително срещу групировката "Ислямска държава", каза Лавров след среща с министъра на отбраната на Саудитска Арабия шейх Мохамед бен Салман.
 
Желанието на Саудитска Арабия президентът на Сирия да бъде свален от власт се разминава с мнението на Москва, която смята, че правителството на Асад трябва да бъде в центъра на международните усилия в борбата срещу екстремизма. Рияд също така е притеснен от факта, че руските въздушни удари не са насочени само срещу бойците от ИД, но и срещу други бунтовнически групи, които се борят срещу режима на Асад. През последните дни Русия драстично засили продължаващата вече 10 дни кампания на бомбардировки. Вчера бе съобщено за около 60 полета над Сирия, в резултат на които са били унищожени цели на ИД, въпреки че повечето от атакуваните райони не се намират под контрола на групировката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна