Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старото училище в България стана на 165 години

Основно училище "Княз Александър Първи" в Пловдив отбелязва 165 години от създаването си с богата програма, която започва от днес със Седмицата на патрона. Във фоайето на ОУ "Княз Александър Първи" ще бъде открита изложба на възпитаници на учебното заведение, което е приемник на най-старото училище в страната.

По време на Час на класа в сряда е предвидено децата да се запознаят с историята на учебното заведение, а на следващия ден класовете ще посетят Музея на Съединението.

Малките творци ще могат да участват със свои произведения в рецитала "Ние творим", който ще се проведе в актовата зала на училището в петък. Празникът ще продължи и на 19 октомври, когато децата ще покажат знанията си в специалната викторина "Знам за моя патрон, познавам моето училище", а вечерта от 18.00 часа предстои да бъде открита изложба на учителката Боряна Топалова, посветена на годишнината.

Кулминацията на празника е на 20 октомври с юбилеен концерт на възпитаниците в конферентната зала на Новотел Пловдив.

Училището е създадено през 1850 г. от Найден Геров и за кратко време се превръща в просветен център. На 20 октомври 1885 г., малко след Съединението на Княжество България с Източна Румелия, се състои тържественото откриване на новопостроената сграда, в която то се помещава и до днес. На откриването присъстват княз Александър Батенберг, Стефан Стамболов, Найден Геров, много държавни и обществени дейци. В речта си тогава директорът Димитър Агура се обръща с молба към княза да вземе под свое покровителство училището и то да носи неговото име. Това събитие е отразено в паметната книга на учебното заведение и е потвърдено с подписите на присъстващите официални лица. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна