Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестина обмисля дали да прекъсне изпълнението на мирните споразумения от Осло

Снимка: БГНЕС

До една седмица палестинските власти ще вземат решение дали да прекъснат изпълнението на мирните споразумения от Осло, тъй като Израел не признава палестинската държава, обяви посланикът на Палестина у нас Н. пр.  Ахмед ал Мадбух. Проблемът в отношенията между двете държави, според посланика, е свързан с нерешаването на въпроса за свещения за арабите и евреите храм "Ал Акса" в Йерусалим. Надигането на палестинските младежи от последните дни е стихийно и не е организирано от никоя местна организация, заяви посланикът, според когото най-младото поколение не приема действията на израелските изселници.

Палестина призовава непризналите я държави от Европейския съюз (ЕС) да го направят, защото това показва балансираната позиция на Брюксел. Младата държава поиска ЕС да бойкотира продукцията на израелските изселнически колонии. Палестина иска и промяна на формата на преговорите по модела на разговорите, свързани с Иран, "5+1", каза посланик Ал Мадбух и добави: 

Когато говорим за такава многостранна форма на такива преговори, ние имаме предвид, че страните, които ще седнат на масата на преговорите, трябва да имат своята ефективна и активна роля в този процес, а не да имат фиктивна роля, иззета изцяло от САЩ.

Много се надявахме България да подкрепи с гласа си резолюцията за издигането на флага пред седалището на Световната организация в Ню Йорк. За съжаление, България се въздържа от гласуване. Надяваме се в ООН България да се върне в позициите си в подкрепа на справедливата борба на един народ за неговата независимост, каквато е борбата на палестинския народ, да се превърне от позиция на въздържане в позиция на подкрепа, каквато беше.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна