Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отхвърли заключенията на холандския доклад за свалянето на малайзийския боинг

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия категорично отхвърли заключенията на Холандския съвет по сигурността за причините за свалянето на малайзийския боинг над Източна Украйна. Според холандските разследващи самолетът се е разбил, след като е бил ударен от ракета, изстреляна от зенитен комплекс "Бук".
 
Комисията на Руската федерация категорично не е съгласна с изводите в окончателния доклад. Те са абсолютно неверни, заяви заместник директорът на руската Комисия по авиационен транспорт Олег Сторчевой и добави:
 
Няма нито една дупка в корпуса на Боинг 777, която да показва, че е свален от ракета Бук. Руската страна анализира резултатите от тестове за употребата на тази ракета и проведе собствени експерименти. Стигнахме до категоричното заключение, че т .нар. метални отломки, открити на мястото на катастрофата, са подхвърлени, зада се насочи разследването в желаната посока.

Единствената точка, по която Москва е съгласна с холандските експерти е, че Украйна е трябвало да затвори въздушното си пространство за граждански полети.

От Росавиация заявиха, че ще продължат разследването си на инцидента и поканиха заинтересувани страни да вземат участие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна