Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на белия бастун незрящи от Габрово организират демонстрации

Снимка: Архив

Незрящи жители на Габрово организират днес демонстрации с призив за толерантност и осигуряване на безопасно придвижване.

Незрящите за сетен път повдигат въпроса за достъпността на градската среда.

От габровската организация на слепите апелират към институциите да създадат условия, в които хората с увреждания да се придвижват безопасно. Очертания на пешаходните пътеки с ярък цвят, маркировка върху тротоарните бордюри, звукови сигнали на светофарните уредби, биха могли да помогнат за ориентацията на слабовиждащите, посочва Стефка Пенчева - председател на съюза на слепите в Габрово:

Мълчанието на светофарите е страшно. Нашият апел в този ден ще бъде към институциите, които отговарят за светофарните уредби,

да усилят звуковите, да подберат сигнал, вграден в светофарните уредби, който се различава от останалите шумове на улицата.

В днешния ден хората с нарушено зрение разчитат да привлекат минувачите в центъра на града, да се поставят на тяхно място като опитат да пресекат на пешеходна пътека със завързани очи и с помощта на бял бастун. Членовете на Спортния клуб за хора с увреждания ще демонстрират колоездене с велосипед, тип тандем, с водач, който вижда и незрящ партньор, и ще поканят габровци да изиграят партия шах-мат на релефна дъска или да хвърлят заровете на табла, адапитирана за незрящи. 

.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени