Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Можем да участваме символично във фондовете за бежанците

Снимка: БТА

България може да участва символично с пари от бюджета в двата доверителни фонда в помощ на сирийските бежанци и държавите от Африка, каза преди началото на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) премиерът Бойко Борисов:

Това са решения, които все пак аз не мога да ги взема еднолично. Ще ги вземе кабинетът, ако трябва да се дават пари, ще влезнем в парламента, ще ги коментираме. Ние многократно, ние и сега подпомагаме страни в третия свят, макар и с малки суми, така че символично сме готови да участваме, за да сме в общата европейска позиция за решаване на проблема, но се отчита, че най-бедната страна в ЕС и в момента харчи огромни суми от нашия бюджет. Така че никой не ми е поставял въпроса, ще дадеш ли 100 хиляди или 100 милиона на тази тема.

На въпрос, кога правителството ще обяви колко бежанци от националната квота от Италия ще приеме, Борисов отговори:


Дори и с тези квоти се спекулира много, а някои държави взеха по 15-20 човека. Това нито е решение на въпроса. То е много палиативно, не носи никакъв глобален резултат, само дава повод на националистите да се изказват по темите.


Държим ролята на ФРОНТЕКС да се засили, каза още Борисов. Той обаче не обяви с колко експерти България ще участва в европейската агенция за опазването на външните граници на ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна