Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийството на българо-турската граница влезе в германските новини

Убийството на нелегално преминаващ през турско-българската граница афганистанец влезе във всички телевизионни и радио новини на германските медии. Инцидентът се коментира в контекста на срещата на върха в Брюксел по кризата с бежанците и необходимостта от по-тясно сътрудничество на Европейския съюз с Турция за намаляване на потока към Европа.

Българските гранични полицаи са убили афганистанец, опитващ се да влезе нелегално в страната, заедно с голяма група бежанци и мигранти на възраст между 20-30 години, информираха всички германски тв новини сутринта. 

Информациите допълват, че инцидентът е станал, след като българските гранични полицаи са произвели предупредителни изстрели срещу голяма група нелегално преминаващи, които първоначално не са се съобразили с командите им, но след това са се предали.

Според електронното издание на вестник "Билд" това е първият смъртоносен изстрел по външните европейски граници от началото на кризата с бежанците. Цитиран е домакинът на срещата на върха в Брюксел – Доналд Туск, който заявява, че станалото на българската граница е още един аргумент в полза на форума и че България ще бъде подкрепена в усилията й да играе възпираща роля по външната за ЕС граница с Турция. Според него българският министър-председател Борисов е наясно, че ние ще помагаме.

Междувременно новият шеф на оперативния щаб за проблемите с бежанците в Берлин Петер Алтмайер заяви за "Дойчландфунк", че Германия е против всякакви огради и стени и отхвърля изграждането им между държавите в общността. Той обаче предупреди потока от бежанци и мигранти, насочил се към Европа, че ние нямаме отворени граници. Алтмайер подчерта, че Берлин е заинтересован от ефективна защита на външните граници на ЕС и от по-тясно сътрудничество с Анкара за реално ограничаване на достъпа на бежанци и мигранти по суша до Европа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна