Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски депутат: Договорът с Полша за обслужване на българските МиГ-29 крие риск за пилотите

Снимка: БГНЕС

Руски депутат предупреди, че договорът с Полша за обслужване на българските изтребители МиГ-29 крие риск за пилотите. Очаква се в средата на следващата седмица България да подпише договора за обслужване на шестте двигателя.

Владимир Гутеньов, който е в ръководството на Комитета за промишлеността в руската Дума, обяснява за пределно високите рискове за българските пилоти, ако започнат да летят на МиГ-овете, ремонтирани в Полша. 

В готовността си да следва русофобски тенденции, ръководството на България проявява безразличие към живота на собствените си военни, каза той, цитиран от ТАСС.

В коментара си Гутеньов засяга и темата за строителството на "Южен поток" и АЕЦ "Белене" и предупреждава, че авиокатастрофи, които може да последват от подобни необмислени политически решения, нямало да нанесат вреда на деловата репутация на МиГ. Самата корпорация предупреди Полша и България за негативните последици от подписването на договора.

От полското военно министерство уверяват, че няма обезпокоителни сигнали за руски намерения.

От българското министерство на отбраната защитават сделката с необходимостта изтребителите ни да бъдат оборудвани по западните стандарти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени