Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият филм за Софроний Врачански - "Грешникът светец" с премиера в Софийския университет

Филип Филипов в ролята на Софроний Врачански
Снимка: Фейсбук страницата на филма

На 20-ти октомври от 18.30 ч. в Аулата на Софийски университет предстои премиера на филма "Грешникът светец“ – първият филм за Софроний Врачански. Филмът вече е имал няколко предпремиери в Мездра, Казанлък и Гоце Делчев, а на 27-ми октомври ще бъде представен в Женева.

Сюжетът е построен върху книгата "Житие и страдания грешнаго Софрония“– първата автобиографична книга  в новобългарската литература. Буквално следваме по стъпките на поп Стойко, игумен Серафим и епископ Софроний Врачански в неговия нелек път през годините. Това каза за предаването „СЪботаж“ по програма „Хоризонт“ сценаристът на филма Илиана Минковска:

Според нея Софроний не е четиво за деца и ученици толкова, колкото за хора с въображение.

Искахме да го направим герой-образ, близък до нашия съвременник, познат, разпознаваем. Затова ние го нарекохме "екшън героя" между  Българското Средновековие и Българското възраждане.

Режисьорът на Искрен Красимиров заяви, че по планове на Софроний 70 години по-късно се води Руско-турската освободителна война между 1806-1812 г. Духовникът е казал кои градове да бъдат превзети първи в своето писмо до императора. Освен това той е и автор на първата новобългарско печатна книга „Неделник“.

Филмът се отличава рязко от българската традиционна документалистика, съчетавайки в едно документалните елементи, игрални възстановки и анимация. Нещо, което го прави интересно и за децата, които са нашата основна целева аудитория, заяви още Красимиров.

Според литературния критик Николай Аретов за Софроний би трябвало да се знае повече, но той е един от относително познатите. Много по-малко познати са почти равните на него Неофит Бозвели и Неофит Рилски.

„Житие и страдания“ е може би най-старата българска прозаична творба, която и днес може да се чете. Софроний е автор, който не е за деца, но при него за пръв път виждаме разслоение към различни публики.

Ако сравним делото на Паисий и Софроний ще видим, че в много отношения Софроний е първи. Той отваря едни нови пространства за бъдещето развитие на българите – и в духовното развитие и в просветителската еманципация, заяви консултантът и специалист във филма проф. Пламен Митев.

Софроний Врачански е и автор на сборник от 3 книги за православието, юдеизма и исляма. Това е един от първите примери за интерес към чуждите религии, в която се показва желание да се опознаят. Трите части на книгата са от позицията на православието.

По повод този сборник и твърденията, че ислямът проявява подчертана толерантност към християнството и юдейството, арабистът доц. Павел Павлович добави:

Има стихове в Корана, които могат да се разглеждат като едно равнопоставяне на трите общности, които Ислямът разглежда като хора на писанието, поставени наравно. Ислямското богословие уточнява, че всъщност християните и юдеите са се отклонили от първоначалното учение, а Мохамед е изпратен като последен пророк, който да ги упъти.

Филип Филипов, изиграл ролята на Софроний Врачански във филма, заяви:

Впечатли ме в ролята това, че въпреки всички ония разностранни таланти и умения, с които Бог го е дарил, Софроний никога не е забравил именно ролята и призванието си на поклонник.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна