Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влачат на буксир турския танкер "Пазар" към Истанбул

| обновено на 18.10.15 в 15:14
Снимка: БГНЕС

Започва изтеглянето на буксир на турския танкер "Пазар", който спря ход след нахлуване на вода в машинното му отделение на 40 мили източно от Калиакра. Конабът за аварийни ситуации "Ентърпрайс" още снощи пристигна в района на инцидента, но заради изпомпването на вода буксирането се забави. 

Тегленето се извършва със 7 мили в час, съобщи капитан Пламен Бонев от Морския спасително-координационен център. Очакваше се танкерът да бъде в пристанище Варна до 19.00 часа.  По решение на корабособственика и на капитана на танкера обаче, плавателният съд няма да продължи към пристанището, а към Истанбул. Решението е взето, защото ситуацията на кораба не е толкова бедствена и няма в машинното отделение не нахлува много вода.

Освен това, във фирмата "Делфин 1" във Варна се намира турски буксир, който ще се отправи към мястото на инцидента  до там, до където танкерът беше провлачен от кораба за аварийни ситуации "Ентърпрайз", и оттам той ще предприеме буксирането му до Истанбул.

Всички 14 членове на екипажа на турския танкер са добре. Хеликоптерът на военноморските сили "Пантер" е в готовност да окаже съдействие, ако се наложи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна