Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 600 нарушения са регистрирани от ГИТ през тази година

Снимка: БГНЕС

За първи път от 2010 година насам нарушенията на работодателите по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са повече от тези свързани с трудовите правоотношения. Данните са на Главната инспекция по труда за деветмесечието. Общо установените нарушения са 170 хиляди и 600, проверените предприятия са 32 хиляди. 

При проверките от януари до края на септември трудовите инспектори са установили 85 300 нарушения, свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. С 600 по-малко са тези, свързани с възникването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения, заплащането на труда, на работното време и почивките. При тях намалението година назад е значително. Тогава те са надхвърляли 100 хиляди.. 

От януари до септември са установени 1 840 работещи без трудов договор. За деветте месеца са спрени 459 обекта и машини, създаваща пряка опасност за здравето на работещите. Заради липсата на нужната квалификация от работа са отстранени 111 работници. Изплатени на наетите след намесата на инспекторите по труда са 20 милиона и 500 хиляди лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени