Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на либералите е победител на 42-рите федерални избори в Канада

| обновено на 20.10.15 в 11:38


След три поредни правителства на консерваторите, големият победител на 42-рите федерални избори в Канада е Либералната партия, оглавявана от Джъстин Трюдо. Това сочат официалните предварителни резултати.

Либералната партия печели общо 184 места в долната камара на парламента, като за нея са гласували близо 7 милиона канадци или 39,5% от гласоподавателите. С този резултат синът на покойния бивш министър-председател Пиер Трюдо премина необходимата граница от 170 депутатски места за съставяне на правителство на мнозинството. Либералите получиха твърдата подкрепа на Атлантическите провинции, големи части от Квебек и успяха да съберат много от гласовете на Онтарио, двигател на канадската икономика.

Бивш учител по френски, 43-годишният Трюдо опроверга всички критики по негов адрес, че не е готов да управлява и е твърде млад. Това беше и посланието в речта му по случай победата:

Убеден съм, че политиката не трябва да е негативна и личностна, за да е успешна. Можеш да извикаш добрите ангели у хората и по този начин да спечелиш. Надявам се това да е вдъхновение за лекомислените хора, за да се стегнат и включат в обществения живот на страната.

Трюдо спечели с обещания да изчисти бюджетния дефицит от 10 милиарда долара за три години и да инвестира в инфрастуктурата на Канада, за да стимулира икономическото развитие на страната. Сред останалите му обещания са изтегляне на Канада от въздушните удари срещу "Ислямска държава", приемане на по-голям брой сирийски бежанци в Канада, подобряване на дипломатическите отношения с Иран и по-голям ангажимент за справяне с климатичните промени.

Досегашният премиер Стивън Харпър, който управлява страната близо 10 години и се надяваше на 4-ти мандат, призна загубата и обяви, че се оттегля от поста ръководител на консерваторите. По официални данни близо 32% от канадците са подкрепили неговата партия, която получава 99 места в парламента.

Третата парламентарно представена сила ще бъде Новата демократическа партия, която получава 44 места – повече от два пъти по-малко в сравнение с предишния парламент. Политическата формация претърпя най-голямото поражение на тези парламентарни избори.

Изборите се проведоха при висока избирателна активност. 68,5% от гласоподавателите упражниха правото си на глас, което е близо със 7 на сто повече в сравнение с предишните избори през 2011 година.

Пиер Елиът Трюдо беше петнайсетият премиер на Канада, който ръководи правителство в продължение на 15 години. Наричат го „бащата на съвременна Канада“, тъй като отваря страната към света и поставя началото на просперитета ѝ през 90-те години на миналия век.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна