Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внесените от Турция ваксини срещу "Хепатит Б" няма да бъдат използвани по задължителния имунизационен календар

Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Внесените през юли от Турция 100 хиляди ваксини срещу "Хепатит Б" няма да бъдат използвани за имунизации по задължителния имунизационен календар за децата, е категоричен министърът на здравеопазването Петър Москов.

Турция ни е предоставила и 100 000 моновалентни-отделни ваксини срещу хепатит. Те никога не са били част, не са били нужда на българския задължителен имунизационен календар. Ние сме отправили запитване към ИАЛ / Изпълнителна агенция по лекарствата/  и към националния консултант, който е регулатора за възможността, извън обхвата на задължителния имунизационен календар при възрастни хора да се използва такъв тип ваксина. Причината, заради която тя е абсолютно безплатна е от гледна точка на възможността в следващите, месеци, седмици и години за допълнителни, свързани с мигрантския, с бежанския натиск върху България, да имаме някакви количества. Те, нито са използвани, тези ваксини, нито ще бъдат използвани, ако ИАЛ и националните консултанти преценят, че има някакъв проблем с тях...

Това заяви министър Москов по повод разпространена по-рано информация в медиите, че ваксината няма разрешение за употреба у нас и не може да се прилага по имунизационния календар. Това е "фалшива новина и черна кампания", заяви още Москов. Той е изпратил и запитване до Асоциацията на фирмите-производителки на оригинални медикаменти, кой е етичният орган, за да се обърне към него и да не се правят повече "черни кампании":

Очевидно някакви клонове от българската фармацефтична индустния губят. Във връзка с тази публикация днес съм изпратил писмо до Асоциацията на фирмите-производители на оригинални медикаменти, в което ги питам кой е етичният им орган, към който аз да се обърна, за да сложим край веднъж завинаги на такъв тип, как да кажа, "черни" кампании. Защото разказа, че имало някаква фирма, която била оригинална и била френска, и можела да ги даде, пък не ги дала, те са изцяло фалшиви. Тези асоциации, които имат освен бизнес и своя етичен ангажимент към обществата, защото търгуват с лекарства, а не с пуканки...трябва да носят отговорност за думите си.

Ваксината за "Хепатит Б" беше дарена от Турция  заедно с петвалентната ваксина за бебета, заради недостига и у нас. Тогава България дари на Турция вакисна срещу туберкулоза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна