Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем хиляди мигранти пристигат всеки ден на гръцките острови

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Броят на имигрантите, пристигнали в Гърция през тази година, надвиши половин милион, съобщи ООН. Със застудяването все повече хора се мъчат да достигнат до Австрия и Германия, което увеличава натиска върху балканските държави по маршрута им. Реакцията на останалите страни от Евросъюза обаче се бави, предупредиха от световната организация.

По последни данни, дневният приток към гръцките острови е достигнал 8 хиляди души. Според Върховния комисариат за бежанците гръцките власти правят каквото могат, за да се погрижат за тези хора, но е време останалите държави от Евросъюза да започнат да изпълняват плана за създаване на приемни центрове и преразпределение на мигрантите. До момента са били "разселени" само 19 от договорените 66 хиляди души, намерили убежище в Италия и Гърция.

Призив за солидарност отправи и словенският премиер Миро Церар. Словения със своите ограничени ресурси не може да се справи с проблем, с който не можаха да се справят далеч по-големи държави, каза Церар. От петък, когато Унгария затвори границата си с Хърватия, досега Словения прие близо 20 хиляди души – двойно повече от заявения си капацитет. Хиляди други все още чакат на сръбско-хърватската граница. В опит да овладее потока от хора, словенското правителство поиска от парламента да позволи на армията да помогне на граничната полиция. Очаква се първите армейски части да бъдат изпратени на хърватската граница още днес.

Информацията е на Би Би Си.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна