Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 цветни платна на Илия Желев в "Аспект"

Изложба живопис на Илия Желев ще се открие в галерия "Аспект". 

Това е неговата 11-а изложба в галерията, в която по традиция, художникът показва най-новите си картини пред пловдивската публика, преди те да поемат към големите европейски галерии. Илия Желев се представя с 22 типично негови ярко-цветни платна, с характерните му композиционни елементи, които на моменти препращат към шарените български черги, а на моменти ни пренасят в света на детските възприятия.

Галеристката Олга Петрова дава следната интерпретация за някои от картините: 

Интересен експеримент представлява едно от големите платна в изложбата, „Пролет“, в което художникът е заложил на съвсем различна цветова гама – жълто-зеленикаво-кафявото на току-що събуждащата се природа е прорязано от ярко-синята лента на буйните пролетни води. 

В „Под червената луна“ проследяваме кръговрата на деня; типичните Желеви персонажи, стилизирани и показани сякаш през погледа на дете, преминават по платното от светлината на белезникавото утро, през горещината на яркочервеното пладне до спокойствието и прохладата на тъмносинята нощ. 

Въртящата се композиция във „В кръга“ привлича като магнит погледа и кара зрителя да потъне в този луд водовъртеж, в който бясно се въртят хора, къщи, птици, облаци и слънца, докато накрая цялата композиция се свива и центрира върху фигурата на малко момиченце, обляно в ярка слънчева светлина, символизиращо самия живот.

Откриването на изложбата е в 18 часа.

Снимка




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени