Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Чобанов: Готвим трансформация на Късноантичния мавзолей в кв. „Лозенец”.

Снимка: БГНЕС
Усилено се готвим да започнем трансформацията на Късноантичния мавзолей в кв. „Лозенец”. Това каза д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столичната община, във връзка с решението на правителството да предостави на общината за управление за срок от 10 години археологическия обект „Късноантичен мавзолей”.

Обектът се намира в непосредствена близост до Южния парк и е свързан с функционирането на хълма Лозенец на второ градско ядро, което се формира вероятно в IV век, обясни Чобанов. По думите му, самата структура е представителна сграда със значителни размери - около 30 м., с помещение за поменални церемонии и стая със саркофазите на богата фамилия.

Датира се към края на IV век - началото на V век, уточни той и добави, че е възможно да се намира във връзка с базиликата на хълма, която също е от този период. Тодор Чобанов посочи, че в момента текат устройствени процедури и общината подготвя проект по програма България - Сърбия за трансгранично сътрудничество.

Крайната цел е да създадем малък парк около мавзолея с детски център. В по-далечен план се готвим да разширим Южния парк в тази посока, като се предвижда голяма алея да свърже обекта с централната част на парка, каза още той. По думите му, се планира след около 2 години да приключи работата по обекта и той да бъде отворен за посетители. Може да се наложи да бъдат направени и допълнителни разкопки в зоната, допълни Чобанов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени