Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здрав дух без тяло

Снимка: БГНЕС
Държавата намери начин да увеличи със 150 млн лв. приходите си, като въведе данък върху храните с повишено съдържание на сол, захар, кофеин и трансмазнини. Грижа за хората и тяхното здраве? Или грижа за още пари за управление. Които вече са и наместени, според вносителите на предложението.
150 млн лв. е горе-долу двугодишната партийна субсидия, за сведение - една от най-високите в Европа. 150 млн са двайсетгодишните липси на КТБ, които май никой не се е уморил да търси и прибира. Много повече от данъка са парите, които надплащаме за необосновано скъпия ток от т.нар. Американски централи, от слънчевите, вятърните, водните им събратя по подписани, откровено лобистки, да не кажем комисионни договори от няколко правителства. Или от загубите при добива на злато.
Няма човек който да иска да не живее здравословно. И не може управляващите да вменяват вина на хората, които не могат да си го позволят. Това са повечето българи в най-бедната страна на Европа. Те се хранят със заместители, сурогати и оцветители, защото не могат да си купят друго. И го правят напук на управляващата класа, може би и от любопитство докъде може да стигне едно, наричано от някои неправилници „преходно ограбване”.
Не говорим, че новият данък ще засегне и малкото българските производители. Същевременно отваряме широко и безконтролно границите за генно-модифицираните продукти, които са по-вредни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна