Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43-ма афганистанци са задържани край радневско село, Гранична полиция е заловила и група в Кюстендилско

Снимка: БГНЕС

Снощи, около 18:30 часа, полицията е заловила 43-ма мигранти край язовир, намиращ се на около 2 километра източно от радневското село Тополяне, съобщават от пресцентъра на областната дирекция на МВР. Само 13 от тях са пълнолетни, според собствените им показания. Никой не е оказал съпротива при задържането.

По случая е образувано досъдебно производство за незаконно преминаване на границата. Нито един от мъжете няма документи за самоличност, всички са от Афганистан, съобщи за „Хоризонт“ Ивелин Иванов - говорител на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

12 от бежанците са останали в полицията в Раднево, останалите са разпитани в двете районни полицейски управления в Стара Загора. На всички са съставени актове за принудително настаняване в разпределителния център на Дирекция „Миграция“ към МВР в Елхово. Тези, които поискат статут на закрила, ще бъдат пренасочени към лагерите на Държавната агенция за бежанците, където ще чакат да получат бежански или хуманитарен статут. Останалите ще бъдат изведени от България в Афганистан.

Досъдебното производство ще установи дали групата е преминала границата и се е придвижвала с водачи, дали те са избягали при задържането на бежанците или са ги изоставили, след като са взели пари от тях.

От началото на годината на територията на Старозагорска област са задържани около 270 нелегално влезли на територията на страната чужди граждани.

Същевременно, гранични полицаи са заловили поредната група мигранти, които се придвижвали към Сърбия, в района на кюстендилското село Уши. Ловджии сигнализирали полицията, след като намерили детска обувка.

Досега в Кюстендилско са разкрити няколко групи бежанци по сигнали на ловджии.

От общинската администрация казаха, че са съдействали за транспортирането на мигрантите до граничното звено или до Кюстендил.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна