Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама убити и трима ранени след атака на маскиран и въоръжен мъж срещу шведско училище

| обновено на 22.10.15 в 18:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Мъж, маскиран като герой от филма "Междузвездни войни" и въоръжен с меч, атакува училище в град Тролхатан, Югозападна Швеция, съобщи Би Би Си. Нападателят рани един от учителите и четирима ученици. По-късно учителят и едно от децата починаха.

Полицията стреля срещу нападателя, който се оказа 21-годишен. Той е ранен сериозно и е бил опериран. Мотивите му все още не са ясни, но в шведските социални мрежи вече се допуска, че е бил член на крайнодясна групировка и е имитирал норвежкия убиец Андерш Брейвик, или е бил воден от ксенофобски нагласи. Няма официално потвърждение за тази версия. Но атакуваното училище се смята за проблемно, защото е разположено в квартал с предимно имигрантско население.

В училището се обучават около 400 деца от предучилищна възраст до 9 клас. Повечето от тях отначало помислили, че става дума за шега и дори искали да се снимат с нападателя. Ето какво разказва един 14-годишен ученик пред шведска телевизия:

Ние имахме урок по соцални науки. Някой почука на вратата и един от съученицити ми я отвори. Там стоеше човек в черно, с маска от "Междузвездни войни" и с голям меч.

Нападателят ударил момчето и продължил нататък. Докато нанасял удари по другите в слушалките му се чувала музика. Други свидетели твърдят, че той имал и няколко ножа.

Шведският премиер Стефан Льовен излетя по спешност за мястото на трагедията. "Това е черен ден за Швеция," заяви той.

50-хилядният град Тролхатан се намира на 75 км от Гьотеборг, втория по големина шведски град.

.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна