Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът недоволен от редица параметри на Бюджет 2016

Васил Велев
Снимка: БГНЕС

Бизнесът изрази несъгласие с много от параметрите в проекта за държавен бюджет. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България фактът, че Министерството на финансите все още не е представило документа, поражда съмнения за прозрачността на бюджетната процедура.

В пролетната си икономическа прогноза Европейската комисия предвижда ръст на българската икономика за 2015-а и 2016 година от съответно 1,0 и 1,3 на сто от Брутния вътрешен продукт. МВФ очаква през тази година икономиката на България да запази темпото си на растеж от 1,7 процента, каквото бе и през 2014-а. Фондът прогнозира, че икономиката ни ще ускори растежа си до 1,9 процента през 2016 година. Прогнозите на министерството на финансите предвиждат растеж на икономиката с 1,4 процента през настоящата година и с 1,7 процента през 2016-а. Докато прогнозата на бизнеса е ръст между 1,3 и 1,5 на сто, Асоциацията на индустриалния капитал е против повишаването на данъчната тежест, изрично се посочва в прогнозата. 

Европейската комисия и Министерството на финансите прогнозират и ръст на заетостта, съответно с 0,2 и 0,3 процента през 2015 година. Очакванията за равнището на безработицата в страната през настоящата година са за около 10 на сто. От Асоциацията на индустриалния капитал отбелязват също, че темпът на нарастване на средно месечната заплата на наетите многократно превишават темпа на нарастване на Брутния вътрешен продукт и на инфлацията и се противопоставят на продължаващото административно увеличаване на минималната работна заплата. 

Работодателите не подкрепят и увеличаване на разходите за секторите "Вътрешен ред и сигурност" и "Отбрана" и настояват за реформи в здравноосигурителната система.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна