Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Горанов не е запознат със законопроекта за данък "вредни храни"

МФ не очаква да се стигне до процедура за свръхдефицит

| обновено на 22.10.15 в 15:17
Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че все още не е виждал законопроекта на здравното министерство за т.нар. "данък "вредни храни". Финансовият министър потвърди единствено позицията си, че подобен данък не води до особени постъпления в хазната: 

Ако нищо не се събере от този закон, това ще е добрата история, тоест, ако от него няма постъпления, това означава, че той е постигнал целите си и изхвърля от пазара това, което по медицински стандарти се разбира за вредно. С много внимание трябва да подхождаме към опити да се манипулира, така да се каже, пазарът, или да се насочва потребителското поведение към едни или други групи стоки. 

Въпреки че дефицитът в страната е 5,8 на сто от Брутния вътрешен продукт за миналата година, основно заради кризата с КТБ, най-вероятно няма да се стигне до процедура по свръхдефицит:

Ние поехме ангажименти за влизане под референтната стойност и както виждате първите девет месеца, може би първите десет месеца, натам засега върви изпълнението ще отчитаме превишение на приходите над разходите по консолидираната фискална програма.

Именно доброто изпълнение на бюджета дава увереност, че ще има коледни добавки - за най-бедните пенсионери. Това обаче ще стане ясно окончателно през ноември.

За да може да се дадат такива добавки към пенсиите на пенсионерите с доход до новия праг на бедност -.300 лева, се очакват 51 милиона лева да са необходими.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна