Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин вижда в Сирия модел за партньорство между Русия и САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Въпреки сложната ситуация около сирийската криза, тя може да стане модел за партньорски действия между САЩ и Русия в името на общи интереси, на победата над тероризма и на мира, заяви руският президент Владимир Путин в заключителната си реч пред международния дискусионен клуб "Валдай", заседавал край Сочи. Президентът посочи като обнадеждаващ пример координацията между военните министерства на Русия и САЩ във въздушното пространство над Сирия.

Сирия при цялата драматичност на сегашното положение може да стане модел за партньорите в името на общи интереси, за решаване на проблеми, които засягат всички ни, за изработване на ефективна система за управление на рисковете, подчерта Путин.

Той отбеляза, че след няколко пропуснати досега възможности след края на Студената война вече е време да се установи добра динамика на сътрудничество между САЩ и Русия.

Същевременно руският президент не пропусна да обвини САЩ в дискриминационни търговски войни, в нарушение на световния баланс във въоръжаването и в отношение към другите страни като към васали. Отбелязвайки, че тази седмица в Европа са извършени първите изпитания на американската противоракетна отбрана, Путин заяви, че за да прокарат тази програма, САЩ са излъгали целия свят за несъществуващата ядрена заплаха от Иран. Руският президент подчерта, че така американските действия погазват международни договори и нарушават стратегическия баланс в света.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна